Rootstime Review: Moment to Moment

{No, it’s not a bunch of typos…this review is in Dutch!}

Gerry Griffin – Moment to Moment

Gerry Griffin is een 62-jarige singer-songwriter, multi-instrumentalist en platenproducer die geboren werd in het Canadese Vancouver en als kind al verhuisde naar Ottawa. In de jaren ’90 ging hij door een zeer zwarte periode in zijn leven nadat hij na een nepproces veroordeeld werd tot 8 jaar opsluiting in een Spaanse gevangenis wegens het bezit van meerdere kg hasj die door de Spaanse politie werd gevonden in een camper waarmee hij samen met een vriend (die daarin de hasj buiten weten van Griffin had verstopt) op doorreis doorheen Europa was.

In zijn eigen muziek kiest hij voor akoestisch gebrachte folk- en bluesnummers met vleugjes rock en wereldmuziek in de songs verwerkt. Zijn muzikale toeverlaat en sinds 1997 ook trouwe levenspartner is Heather Houston, die ook op zijn nieuwste cd “Moment To Moment” meezingt en Appalachian dulcimer (hakkebord) en Afrikaanse duimpiano speelt. Zij is ook mede-eigenaar van zijn opnamestudio ‘Planet Studios’ en platenlabel ‘Renegade Music’ waarvoor hij o.a. de eerste cd van de Canadese zangeres Peggy White opnam.

Het was al van 1996 geleden dat Gerry Griffin nog eens een soloplaat heeft uitgebracht met het album “Hour Glass”. Ook dat was een plaat met liedjes over waarnemingen uit het dagelijkse leven, de humor en de excentriciteit van het leven afgewisseld met songs over de fijne en minder leuke aspecten van de liefde en relaties. In enkele nummers op dat debuutalbum blikt hij ook verbitterd terug op zijn periode in de hel van die Spaanse gevangenis en op de ongeïnteresseerdheid van de Canadese overheid om hem uit die benarde situatie weg te helpen.

Met zijn wat hese stem zingt hij de tien nummers op het album “Moment To Moment” samen met Heather Houston. Daarbij begeleidt hij zichzelf meestal solo op akoestische gitaar zonder bijkomende instrumentatie. En dat is nu net waar het schoentje volgens ons ook wat knelt want na een tijdje begint de verveling toe te slaan omdat er gewoon te weinig variatie in de nummers te beluisteren valt.

Soms klinkt Gerry Griffin zoals John Hiatt in een akoestische set en dat is dan vooral omwille van die rauwe heesheid in de stem. Als Heather Houston mee doet is er ook wat extra instrumentatie te horen, zoals in “The Fixer”, “Chasing the Dragon” en de rockende titeltrack “Moment To Moment”. Maar zoals hierboven vermeld is het voor ons nogal moeilijk om de hele plaat door geconcentreerd te blijven luisteren naar deze wat te minimalistische songs.

Valsam
www.rootstime.be

Comments are closed